Bakmaskinen

I samband med julhelgen fick Job av en händelse fatt på en bakmaskin tillhörandes dennes mamma, och släpade hem den till Uppsala. Där blev den stående fram till den 2 januari, då tiden var inne att prova den. Den samlade Sekten – alla utom Kit, som inte var hemma – deltog förväntansfullt i förberedelserna. Vi tänkte oss nybakat bröd varje dag. Det var en makalös manick. Det skulle bli som i Star Trek. Vi hällde hälften av en brödmix som Ragnhild lämnat, satte på maskinen, och exalterades av ljudet av deg som knådas av en maskin.

Tre timmar senare – när bara Per och Job fortfarande var vakna – började maskinen ge ifrån sig ett ilsket pip. Den var klar. Brödet var bakat. Fyllda av förväntan, men beaktat att Per tidigare sagt att ”det luktar typ bränt plast i köket” även en viss skepsis, tog vi fram brödet.

Det gick sådär.

Brödet gick knappt att äta. Vi städade upp och lämnade brödet inlindat i en handduk för att svalna tills morgonen därpå – det var då stenhårt. Ner i komposten med det!

Men vem ger sig efter första gången? Innan middagen snodde Job ihop en ny blandning; den här gången Basic-receptet i instruktionshäftet till punkt och pricka istället för en färdig brödmix.

Det gick… bättre.

Det här brödet hade en orimligt hög andel solroskärnor och höll inte ihop särskilt bra, men det var klart ätbart. Vid det här laget var nyårs-soygurten slut, så Job tänkte sig att det var bäst att köra en ny laddning så att det fanns någon frukost att äta imorgon. Så i med en ny hög ingredienser – nu med mer salt och mindre solroskärnor, på med timern, och åter till att göra något annat.

Strax efter nio nästa morgon stapplade Job in i köket för att se hur det hade gått. Det hade gått ganska bra!

Detta bröd hade en någorlunda rimlig hållfasthet, var inte bränt någonstans, och bestod av fler saker än solroskärnor. Några skivor av detta med margarin på blev en helt okej frukost.

Efter detta bakade Job bröd i ugnen istället, och sedan tog Vänsterpartiets kongress vid så han var sedan borta i flera dagar. Berättelsen om bakmaskinen fortsätter kanske en annan gång.

Så här ser förresten bakmaskinen ut:

Ej att förväxla med en annan apparat som också kallas ”bakmaskin” men som kanske borde kallas t ex ”degblandare”. En sådan har vi också (den tillhör Arken):

4 reaktion på “Bakmaskinen

  1. Har ni någon bild på maskinen? Vi har en bakmaskin här hemma, men det är knappast så att den gör några färdiga bröd. Den fixar bara delar av knådningen. Skulle inte lita på den att göra ett helt bröd.

  2. En sån magisk maskin hade jag också hemma, en gång i tiden. Det blir väldigt… Kantigt… Men det KÄNNS väldigt sci-fi i alla fall! Det är tanken som räknas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *