Utfärd till IKEA!

Igår samlade fyra femtedelar av Sekten ihop sig på morgonen (klockan 12.25) och reste i samlad trupp till det IKEA som ligger i utkanten av Uppsala. Trots kamrat Johans uppmaningar om röda fanor och det posthorn som Job använde för att tuta bort nazister från Stockholms gator tidigare i vintras, begav vi oss obeväpnade, oförberedda och odresserade till varuhuset. Kit hade vaknat strax innan och inte hunnit äta frukost, och både Emma och Job hade yttrat oro över begynnande förkylning. Lite sega (i alla fall undertecknad) men ganska pepp gav vi oss ut på vår färd. Vi skulle köpa ramar. Vi skulle köpa tyg. Vi skulle fylla vårt inventory med billigt men praktiskt krafs.

Jobjörn och Albin, farfar och barnbarn, gubbe och spjuver!

Väl på IKEA gick allting väldigt lugnt, tills vi kom ned till den avdelning som har tyg. Albin, som visste precis vad han skulle ha, begav sig till det billigaste svarta tyget, en oumbärlig del av hans blivande sovlåda. Kit hade en vag aning om att hen behövde ha dels kuddfodral till sina myskuddar, och dels tyg till en gardin. Job var bara där för att köpa en lampa (som, visade det sig, inte ens fanns) och lite ramar och rännde alltså runt övrig sekt och försökte pracka på dem billigt IKEA-skräp. Det här resulterade i ett par saker: För det första blev den hungriga Albin väldigt irriterad på Jobs snälla förfrågning om när tygmätandet var färdigt. För det andra följde Job efter Kit i hens jakt på kuddfodral och gardintyg och utropade saker som ”den här, den är brun! Det är steampunk!” om allt från överkast till orientaliska mattor, och tack vare Kits något ambivalenta relation till Den Bruna Färgen fungerade det bra oroväckande många gånger.

Efter att Albin hade lyckats mäta och väga sina tio meter svart tyg, gick vi med våra famnar fulla av linne och polyester och en känsla av att gjort det vi kom för att göra, mot ramavdelningen. Där insåg vi snabbt att det skulle bli helvetet att frakta hem allting, eftersom Job köpt fem gigantiska ramar att ha runt sina lika gigantiska pärlplattor. När vi senare på lagret spontanshoppade en bokhylla att ha i köket befästes denna profetia.

En nödproviantering på IKEAs chips- och godishörna, utskällning av busschaufför (”Men man får ju inte gå på bak i bussen även om man har saker som inte går in genom framdörren!! Man måste gå på fram!” ”Men då får man ju inte in grejerna?” ”Ja, det är meningen! Man får inte gå på bak!”) och en väldas massa slit och släp senare var vi åter i vår korridor och påbörjade nu den största prövningen: Att som grupp, och utan att bråka, montera ihop en IKEA-hylla utan att den såg ut som helvetet. Detta gick förvånansvärt bra och odramatiskt och det enda som egentligen var jobbigt med det var när undertecknad skulle envisas med att fota en gruppbild och tog alldeles för lång tid på sig. Alla som ville fick borra, alla som kunde fick skruva, alla som var upptagna med att få sin antika symaskin att fungera (mer om detta senare) på golvet bredvid fick göra det istället. Allt gott!

5 reaktion på “Utfärd till IKEA!

  1. Yay, vill ha mer sektenberättelser! Jag och delfy är btw väldigt sugna på att hälsa på er senare i vårvinter om det skulle passa sig. (Jag ska f ö till IKEA på lördag, men har tack och lov lyckats tajma in bilskjuts)

  2. ”Alla som ville fick borra, alla som kunde fick skruva, alla som var upptagna med att få sin antika symaskin att fungera på golvet bredvid fick göra det istället.”

    Så ska det alltid vara i kommunismen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *