Projektredovisning: Sovlådan

Detta inlägg korspostades även på min blogg, eval.nu, därav den för Nästan som verkligheten ovana formen.

Baserad på en av mina tidigare idéer, men nu i lite annat utförande.

Under julen 2011–2012 byggde jag komponenterna till sovlådan och fraktade dem sedan hem till Uppsala i mellandagarna. Sedan målade jag lådan blå och klädde insidan med tyg innan jag byggde ihop den. Resultatet var över förväntan:

Förvånansvärt nog är lådan så stabil att (minst) två personer kan sitta på den.

Lådan är alltså byggd av – tror jag – MDF board (jag minns inte tjockleken) i komponenter, som sedan har skruvats ihop för att lådan ska kunna monteras isär och sedan flyttas. Från början var tanken att använda formplywood, men det var för dyrt. Den är isolerad med cellplast som sedan är täckt med Ikeas billigaste svarta tyg.

För att dörren ska bli mindre tung så har jag satt dit två stycken gasdämpare till balkongdörrar från Clas Ohlson. Dessa är dock alldeles för svaga, så jag kommer förmodligen att byta ut dem i framtiden.

På de båda kortsidorna sitter två vanliga ventilationsrör avsedda för friskluftsintag till hus. Jag har dock modifierat dem lite (läs: sågat av dem) och målat ventilen på insidan svart. På utsidan av en av ventilerna har jag limmat en processorfläkt från en gammal dator.

Jag har ännu inte provat att sova en hel natt med luckan stängd, eftersom jag inte är helt säker på att jag inte kommer att kvävas. Istället ställer jag upp luckan en dryg decimeter med hjälp av plankan som syns till höger i den översta bilden.

På insidan av lådan har jag också hängt två stycken fickor med hjälp av knappar som jag sytt fast i klädningen, samt en LED-spotlight från Ikea. Detta gör att jag kan ha både min väckarklocka och en eventuell bok (alternativt min Kindle) inne i lådan.

Tack till framför allt pappa (som kört saker hit och dit, bistått med sjukt mycket kompetens och typ byggt större del av lådan än jag har), Emma (som hjälpt till att bära och måla), och sekten (som hjälpt till att förflytta de snortunga komponenterna från källaren till mitt rum).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *