Projektredovisning: Kit gör sju sorters vegansk créme brûlée

Albins största vegansorg är att ingen hittills har gjort en vettig crème brûlée. Det har gjorts många försök i sekten att återskapa denna dallriga rätt, men hittills har ingen gått särskilt bra. Jag vet inte varför vi hetsar så mycket om créme brûlée, jag vet bara att Albin har lovat att göra ett altare till mig om jag hittar på ett bra sätt, och det är motivation nog för mig. Eftersom jag nästan aldrig har ätit créme brûlée ens så lät jag Albin berätta om sina tankar och känslor inför puddingen, så att jag på ett så bra som möjligt sätt kunde återskapa den.

Efter att jag hade fått information om vad det var jag skulle åstadkomma satte jag igång. För att optimera experimentet så gjorde jag en bunt små satser med olika ingredienser. På bilden här nedan ser vi sex små skålar med lappar med olika ingredienser på.

Beväpnad olika teorier om stärkelse (potatismjöl, mannagrynsgröt i varierande grad av kok, agar agar), samt olika ingredienser att basera varje recept på (alpros nya sojagrädde, sojamjulk, havremjulk, mandelmjulk) och basingredienserna margarin, vanilj och socker, påbörjade jag urballningen. Här är ett lösryckt galleri.

Ärligt talat så är allt mellan början och punkten då alla puddingar hade stelnat lite av en dimma. Bilderna förtäljer att jag lyckades bränna en kastrull, skapa totalt kaos med olika saker i köket och kladda mannagryn på olika spännande ställen. Efter ett par timmars totalt monsterkaos så var jag i alla fall klar, och vi hade kommit till det roligaste stadiet:

Efter detta var det dags att betygsätta. Albin är såklart domare men andra närvarande fick också ta del av och säga sin åsikt om varje pudding. Själv tyckte jag att alla var goda men jag är ju så lättflirtad att allt med lite socker och fett går ned. Betygskalan är i alla fall ett till fem, och Albin har skrivit omdömen om varje crème brûlée!

Försök 1.
Smak: God, men lite mesig.
Konsistens: Inte ”studsig”, lite som risgrynsgröt.
Betyg:

Försök 2.
Smak: Nästan ännu mesigare än #1.
Konsistens: Som mannagrynsgröt (precis).
Betyg:

Försök 3.
Smak: God! Mycket gräddig och vaniljig.
Konsistens: Som slem med tjockare klumpar av… slem i. Sämsta hittills.
Betyg (bara för smaken):

Försök 4.
Smak: Svag. Som vanilj + mannagrynsgröt + sjukt mycket socker.
Konsistens: Som mannagrynsgröt.
Betyg:

Försök 5.
Smak: God! Men salt och lite konstig.
Konsistens: Sådär (lös).
Betyg:

Försök 6.
Smak: Gräddig och god + smak av bränt.
Konsistens: gräddig…? D.V.S. Som… grädde.
Betyg (faktiskt inte ens crème…):

Efter att Albin fått smaka de 6 puddingarna som jag gjorde först, samlade jag informationen om konsistens och smak, och gjorde vad jag hoppades skulle bli den ultimata créme brûléen, nummer 7. Den hade smaken från försök 3, men förutom att potatismjölet var bättre blandat, så hade den även agar agar i sig. Tyvärr tog vaniljen slut och jag tvingades använda vanillinsocker och det drog ned allting rejält. Albin smakade även denna:

Försök 7.
Smak: God, men lite mycket smör + mer äkta vanilj.
Konsistens: Nästan rätt, om den inte hade skurit sig!
Betyg:

 

Samtidigt som det här ägde rum satt Jobjörn och Ellen och skar ut sina namn i jätteäcklig vegansk ost, och spenderade sedan orimligt lång tid på att kasta denna på varandra.

 

 

Det var allt för dagens projektredovisning! Fortsättning följer.

3 reaktion på “Projektredovisning: Kit gör sju sorters vegansk créme brûlée

  1. Pingback: Jag har startat ett helt sjukt créme brûlée-projekt! | Oklarheten

  2. Jag har gjort crèm caramell av pannacottareceptet från vegania, men jag kan tänka mig att det funkar att bränna lite socker ovanpå också. Den r helt sjukt god!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *